Legea nr. 132/2010 privind obligativitatea colectarii selective a deseurilor in institutiile publice este o initiativa legislativa propusa de Asociatia Green Revolution.
Legea a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, publicata in Monitorul Oficial, nr. 461/6 iulie 2010 si a intrat in vigoare la 6 august 2010. In vederea promovarii Legii nr. 132/2010, impreuna cu Comisia pentru Administratie Publica, Amenajarea Teritoriului si Echilibru Ecologic din Camera Deputatilor si cu sprijinul Garzii Nationale de Mediu, Asociatiei Nationale de Protectia Mediului si Eco-Rom Ambalaje S.A., am initiat in septembrie 2010 campania „Legea nr. 132/2010 – Institutiile publice colecteaza selectiv”. Campania de implementare este una de informare si comunicare si are ca obiectiv cresterea gradului de informare si constientizare a angajatilor din institutiile publice si a cetatenilor, cu privire la avantajele colectarii selective si reciclarii deseurilor.
din institutiile publice sa colecteze selectiv hartia, plasticul, sticla si metalul pentru a fi revalorificate.
Sulfina Barbu, presedintele Comisiei pentru Administratie Publica, Amenajarea Teritoriului si Echilibru Ecologic din Camera Deputatilor
Organizatorii campaniei sprijina implementarea legii prin realizarea si punerea gratuita la dispozitia institutiilor publice, in format online sau printat, a urmatoarelor materiale: ghid de implementare a Legii 132/2010, plan de masuri necesare pentru implementarea legii, text emailing pentru angajatii institutiei, materiale de promovare a colectarii selective in interiorul institutiei (afise A3, flyere A5) si program online special pentru a facilita raportarea de deseuri colectate selectiv. Legea poate fi descarcata in format pdf de aici.
Campania „Legea nr. 132/2010 – Institutiile publice colecteaza selectiv” a debutat printr-un proiect pilot, al carui plan a fost prezentat in 8 septembrie 2010, la sediul Garzii Nationale de Mediu, in cadrul unei conferinte de presa, la care au participat reprezentantii initiatorilor. Proiectul-pilot al campaniei s-a desfasurat in perioada septembrie 2010 – ianuarie 2011 si a implementarii Legii nr. 132/2010 in sase institutii publice din Romania: Administratia Prezidentiala, Guvern si Ministerele Sanatatii; Administratiei si Internelor, Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si cel al Justitiei.
Update noiembrie 2012
Pana in noiembrie 2012, in campania de implementare a Legii nr. 132/2010 au fost incluse 1.900 de institutii cu grad de acoperire nationala.
- sunt cuprinse institutii din toate ministerele din Romania;
- cele mai multe institutii care au raspuns solicitarilor noastre au fost din judetele Botosani, Alba, Bistrita-Nasaud si Ilfov;
- majoritatea institutiilor incluse in campanie sunt: scoli, gradinite si licee, primarii, muzee, teatre.
Update noiembrie 2011
Pana in luna noiembrie 2011, 1.060 de institutii romanesti (peste 800.000 de mii de angajati) au fost incluse in campania de promovare a Legii nr.132/2010. In campanie au fost incluse 80% din totalul ministerelor, prefecturilor, consiliilor judetene, primariilor – resedinte de judete si ale urmatoarelor doua orase ca importanta din toate judetele Romaniei.
Dintre aceste institutii
- 90% au implementat sistemul de colectare selectiva;
- 5% din ele au solicitat materialele campaniei (postere, flyere si ghiduri); celelalte au optat pentru download de pe internet;
- cele mai multe institutii care au raspuns solicitarilor noastre au fost din judetele Suceava, Harghita, Neamt, Vaslui, Arges si Brasov;
- majoritatea institutiilor incluse in campanie sunt: scoli, gradinite si licee, primarii, muzee, teatre.
Meshul campaniei s-a aflat pe cladirile Ministerului Educatiei, Primariei Timisoara, Urban Serv Botosani.
Silvian Ionescu, fost Comisar General
al Garzii Nationale de Mediu
Despre Legea nr.132/2010
Legea nr. 132/2010 are ca obiectiv cresterea gradului de reciclare si de valorificare a deseurilor si reglementeaza colectarea selectiva a deseurilor de hartie, carton, metal, plastic si sticla in institutiile publice, prin stabilirea modului de organizare si operationalizare a colectarii selective. Legea nr. 132/2010 este si o masura de sprijinire a aplicarii in Romania a Directivei 2008/98/CE a Parlamentului European privind deseurile, care prevede ca statele membre sa isi organizeze sisteme de colectare selectiva a deseurilor, obiectivul fiind atingerea tintei de minimum 50% reciclare a deseurilor, fixata statelor membre pana in 2020.
Iar in aceasta situatie putem afirma ca proiectul realizat de Comisia pentru Administratie Publica, Amenajarea Teritoriului si Echilibru Ecologic din Camera Deputatilor, in parteneriat cu Asociatia Green Revolution va fi unul dintre cele mai de succes proiecte din Romania.
Raluca Fiser, presedinte Asociatia Green Revolution