Stare de bine este un proiect realizat de Asociația Green Revolution, în parteneriat cu Sistemul Coca-Cola România și BILLA România. Proiectul a fost lansat pe 3 octombrie și susține educația pentru un stil de viață sănătos. În cadrul acestui proiect, elevii cu vârste între 12 și 14 ani, din 10 școli bucureștene, vor afla ce înseamnă o alimentație echilibrată, vor primi sfaturi de nutriție și vor învăța despre importanța activității fizice în programul zilnic pentru îmbunătățirea calității vieții, stării fizice și mentale.
Este important de știut că prin adoptarea unui stil de viață sănătos, din copilărie și până la cea mai înaintată vârstă, se pot preveni și trata diverse boli, iar un stil de viață sănătos presupune nu numai o alimentație echilibrată, dar și o activitate fizică potrivită vârstei. De asemenea, pentru menținerea stării de echilibru, o persoană are nevoie de: proteine, glucide, lipide, la care se adaugă apa, mineralele, vitaminele și fibre alimentare, toate preluate din surse cât mai naturale.
În România, conform datelor de la Institutul Național de Sănătate Publică, în ultimii 15 ani, din cauza adoptării unor obiceiuri alimentare proaste și în absența unei educații alimentare corespunzătoare, numărul de cazuri de obezitate în rândul elevilor s-a dublat. Un alt raport arată că 60% dintre copiii și adolescenții din țara noastră nu au un aport zilnic adecvat de fructe și legume. În acest context, proiectul a avut ca țintă educarea elevilor de a adopta un stil de viață sănătos, dar și creșterea conștientizării și oferirea de suport pentru autoritățile din România. Proiectul ”Stare de bine” s-a desfășurat în 10 școli din București și a presupus organizarea a cinci evenimente la care au avut acces peste 1.000 de copii. În perioada 3 octombrie-14 noiembrie 2015, elevii au învățat care sunt beneficiile unei alimentații echilibrate și s-au implicat în activități distractive de gătit, dar și activități sportive.
Sfaturi importante
1. Un stil de viață echilibrat ne formează un organism sănătos și puternic, care ne ajută să facem față performanțelor fizice și mentale pe care ni le dorim.
2. Nicio zi fără legume!
3. Asigurați-vă proteinele din surse animale și vegetale deopotrivă
4. Consumați cereale integrale
5. Consumați semințe, nuci și pește de două sau mai multe ori pe săptămână
6. Alegeți porții mici, că să aveți rezultate mari
7. Întrerupeți orice altă activitate în timp ce mâncați; mestecați sârguincios
8. Mâncați alimentele preferate
9. Alegeți alimente locale, de sezon
10. Hidratați-va pentru o stare bună
11. Faceți sport regulat!