Legea Picnicului, un proiect de lege menit sa reglementeze iesirile la iarba verde ale romanilor.
Propus in 2009 autoritatilor de catre Asociatia Green Revolution, Legea Picnicului este primul proiect al platformei Green Politics, initiata si sustinuta de Green Revolution impreuna cu patru parlamentari: Sulfina Barbu, deputat PDL, Carmen Moldovan, deputat PSD, Adriana Saftoiu, deputat PNL, Attila Korodi, deputat UDMR.
Potrivit reglementarilor propuse de Asociatia Green Revolution, prin Legea Picnicului, autoritatile locale trebuie sa amenajeze locuri speciale pentru cei care vor sa faca picnic in mijlocul naturii pentru a evita cazurile de poluare cu deseuri in natura. Legea stabileste obligatii atat pentru administratorii zonelor in care se desfasoara activitati de picnic cat si pentru persoanele fizice. Discutiile dintre Green Revolution si reprezentantii Ministerului Mediului pentru crearea noului cod pentru picnic au inceput in 2009. Inca de atunci, mass media si numeroase vedete, politicieni si alte persoane publice si-au exprimat increderea ca Legea Picnicului ii va determina pe romani sa se poarte civilizat, chiar si de teama amenzilor. Printre sustinatorii initiativei se numara Madalin Voicu, Melania Medelanu, Oana Cuzino, Leonard Doroftei, Ioan T. Morar si Daciana Sarbu.
Carmen Moldovan, deputat PSD
Update noiembrie 2011
In 29 noiembrie 2011, Legea Picnicului a primit avizul Comisiei de administratie publica si protectia mediului a Camerei Deputatilor. Proiectul de lege urmeaza sa fie trimis in plenul Camerei Deputatilor, pentru votul final.
Update martie 2012
Legea a fost adoptata pe 21 februarie de Camera Deputatilor, in calitate de Camera decizionala. Principala prevedere a noului act normativ este interzicerea organizarii picnicurilor in alte zone decat cele special amenajate, dotate cu facilitati si utilitati.
Update iunie 2014
Asociația Green Revolution, în parteneriat cu Ciucaş, a inaugurat sâmbătă, 7 iunie, ora 10:00, «Picnic în Poiană», prima zonă de picnic eco din județul Dâmbovița, amenajata în zona Coasta-Boldan, comuna Dragomirești, situată la 10 km de Târgoviște, într-o zonă cunoscută de către dâmbovițeni și apreciată pentru frumusețea ei.
Astazi am lansat prima zona de picnic conforma cu Legea Picnicului si ne bucuram ca am gasit un partener care sa amenajeze acest spatiu cu impact minim asupra mediului. Zona are si un rol educativ si de constietizare privind necesitatea protejarii naturii. Zona aleasa este una frecventata de localnici si ne dorim ca acestia sa se bucure de natura si sa o respecte.
Raluca Fiser, presedinte Green Revolution
Despre Legea Picnicului (Legea 54/2012)
Legea stabileste obligatii atat pentru administratorii zonelor in care se desfasoara activitati de picnic cat si pentru persoanele fizice. Potrivit Legii Picnicului, primariile vor fi cele care trebuie sa amenajeze spatii speciale pentru picnic. Persoanele care se vor abate de la reglementarile impuse de noul act normativ vor suporta sanctiuni cu sume cuprinse intre 100 si 5.000 de lei.